Με ποια κριτήρια μπορείτε να πληρώσετε μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρσι

Πότε εξισώνονται οι αντικειμενικές και οι εμπορικές αξίες των ακινήτων, που θα φέρει αλλαγές στο φόρο...

Το 90% των φορολογουμένων είτε απαλλάσσεται είτε πληρώνει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό, μόνον 1 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβάρυνση σε σχέση με την περασμένη χρονιά και αυτοί είναι στο σύνολό τους κάτοικοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η υφυπουργός ανέφερε πως πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα πληρώσουν έως και το μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2016, «με μείωση ΕΝΦΙΑ ... σχετιζόμενη με το εισόδημά τους. Για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, με ως 150 τ.μ. κατοικία και χωρίς μεγάλη αξία (ως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο, 200.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια)».

Οι κατηγορίες που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο από πέρυσι, σχετίζονται με τα εισοδήματα του καθενός.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ που παρουσίασε η κ. Παπανάτσιου:

- από τα 7,3 εκατ. υπόχρεους ΕΝΦΙΑ, το 1,24 εκατ. πληρώνει το 50%.
- 66.000 τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή/και με αναπηρία άνω του 80%, πάλι με εισοδηματικά κριτήρια (12.000 οικογενειακό εισόδημα, ως 150 τ.μ. κατοικία) δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ.
- σε σχέση με το 2015, ένα 38,5% ή γύρω στα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πληρώσαν λιγότερο ΕΝΦΙΑ πέρυσι και φέτος.
- το 26% ή 1,7 εκατ. φυσικά πρόσωπα, πληρώνουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015.
- για το 90% των φυσικών προσώπων, υπήρξε απαλλαγή, μείωση ή σταθερή υποχρέωση ως προς τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015.

«Εκεί που υπάρχει αύξηση είναι για το 10% που έχει την μεγαλύτερη περιουσία», τόνισε η κ. Παπανάτσιου, προσθέτοντας ότι «έχουμε βρει και κάποια... περίεργα, δεν υπάρχουν αντικειμενικές σε κάποιες περιοχές που έχουν μεγάλη αξία. Βελτιώνουμε συνεχώς, με τις αντικειμενικές, την ένταξη σε ζώνες, την φορολόγηση για τις περιοχές που έχουν μεγάλη αξία».

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ήδη από πέρυσι έχουμε κάνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις ... έχουμε μεγάλη αλλαγή στις χαμηλότερες εισφορές ΕΝΦΙΑ για τις μικρότερες περιουσίες και αντίστοιχα υψηλότερες για τις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες». Όπως είπε «φέτος δεν πληρώνει κανείς παραπάνω, πληρώνουμε ό,τι και πέρυσι και μάλιστα είναι μειωμένο και κατά 26 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει να κάνει με το συμπληρωματικό φόρο της περιουσίας».

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η κ. Παπανάτσιου περιέγραψε επίσης το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα επίπεδα των εμπορικών τιμών κάτι που πρέπει να έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του έτους.

Ανέφερε επίσης ότι αυτή την περίοδο το υπουργείο συλλέγει τα στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών ( AirBnB) προκειμένου να εφαρμοσθεί η νέα φορολογική νομοθεσία.
Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 5112385599508403174

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item