Αυτοί είναι οι κλάδοι που υποχρεούνται να διαθέτουν POS

Αποτέλεσμα εικόνας για pos
Πάνω από 200.000 επαγγελματίες από όλο το φάσμα της αγοράς επηρεάζει η υπουργική απόφαση με τη λίστα των επαγγελμάτων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS, υποχρεωτικά μέχρι το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να δέχονται συναλλαγές με πλαστικό χρήμα από τους πελάτες τους.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπονται βαριά, καθώς θα φθάνουν τα 1.500 ευρώ, ενώ πληροφορίες θέλουν να κατεβαίνει κι άλλο το όριο για πληρωμές με μετρητά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, κάθε είδους καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, ακόμα και τυχερά παιχνίδια.

Πρόκειται για 15 κλάδους και κατηγορίες επαγγελμάτων οι οποίοι με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή και όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η επιλογή του πρώτου κύματος υποχρεωτικής εγκατάστασης μηχανημάτων POS έγινε με γνώμονα τον βαθμό επικινδυνότητας για απόκρυψη εισοδήματος και τζίρου και τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής ανά κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που έχουν στα αρχεία οι ελεγκτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να τεθεί πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ, ενώ υπάρχουν προτάσεις για απαγόρευση των μετρητών για αγορές καταναλωτών που ξεπερνούν τα 100 ευρώ.
Αναλυτικά, οι κατηγορίες και οι κλάδοι που θα πρέπει μέχρι τέλος του πρώτου εξαμήνου να αποδέχονται συναλλαγές με κάρτες είναι:

- Ενέργεια: Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καύσιμα κίνησης
- Υδροδότηση
- Ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις
- Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινητών και άλλων οχημάτων καθώς και των ανταλλακτικών τους
- Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία.
- Λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (υπολογιστές, ηλεκτρινικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, σιδηρικά, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά)
- Επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
- Τηλεπικοινωνίες (υπηρεσίες και εξοπλισμός)
- Υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι)
- Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί
- Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική, ακόμη και σχολές οδηγών
- Τυχερά παιχνίδια
- Ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά και βίντεοκλαμπ, είδη αναψυχής
- Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους
- Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 3524782463861559881

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item