Δεν έχουν τέλος...Νέο "κούρεμα" έως 120€ στις συντάξεις με λογιστικές αλχημείες!

Χιλιάδες συνταξιούχοι θύματα εντός λογιστικού τρικ, που έφερε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις έως και 120 ευρώ το μήνα!...
Ποιο «πάτημα» βρήκε το κράτος για να κάνει μεγαλύτερες μειώσεις. Αντιδρούν οι συνταξιούχοι!

Σάλο προκαλεί δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο οι συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000€ μαζί με τις επικουρικές εξακολουθούν να υπολογίζονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από κανένα Ταμείο ότι το νέο άθροισμα συντάξεων είναι μικρότερο εξαιτίας των περικοπών που επιβλήθηκαν στις επικουρικές και στα μερίσματα.

Click4more: Κλείσιμο βιβλίων με... 100 ευρώ πρόστιμο – Όλη η εγκύκλιος
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κρατήσεις στις κύριες συντάξεις είναι παράνομες γιατί αφενός υπολογίζονται με ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που «δικαιολογεί» το πραγματικό άθροισμα συντάξεων και αφετέρου γιατί αυτές οι μειώσεις, ενώ έχουν καταργηθεί από τις επικουρικές και τα μερίσματα μετά τις περικοπές που έγιναν, εντούτοις επιβάλλονται στις κύριες συντάξεις με βάση τα παλιά ποσά επικουρικών και μερισμάτων που σήμερα δεν υφίστανται.

Περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι με επικουρική από το ΕΤΕΑ καθώς και μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχουν μειώσεις κύριων συντάξεων κατά 5%, 10% και 15%, ενώ με το νέο και μικρότερο άθροισμα συντάξεων που παίρνουν, μετά τις περικοπές επικουρικών και μερισμάτων, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους θα έπρεπε είτε να μηδενιστούν είτε να πέσουν σε μικρότερη κλίμακα (π.χ. από 10% σε 5% ή από 15% στο 10%).

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης χρεώνονται με περικοπές ως και 254 ευρώ το μήνα για ποσά που δεν εισπράττουν, καθώς τα Ταμεία υπολογίζουν τις κρατήσεις επί αθροίσματος σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις νέες περικοπές που έγιναν στις επικουρικές και στα μερίσματα του Δημοσίου.

Έτσι, οι κύριες συντάξεις μειώνονται έως και 120€ το μήνα, γιατί οι περικοπές υπολογίζονται σε συνολική σύνταξη που είναι μεγαλύτερη από την πραγματική!

Παραδείγματα
1. Συνταξιούχος Δημοσίου με κύρια, επικουρική και μέρισμα
Πριν από τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, είχε κύρια σύνταξη 2.176 ευρώ, επικουρική 389€ και μέρισμα 396€. Μετά τις μειώσεις η κύρια σύνταξη έφτασε τα 1.697€. Για τη μείωση του νόμου 4093/12 υπολογίστηκε το άθροισμα της κύριας σύνταξης (1.697€), της επικουρικής (389€) και του μερίσματος (396€). Το σύνολο βγήκε 2.482€, οπότε είχε μείωση 15% σε όλες τις συντάξεις. 255€ στην κύρια, 44,91€ στην επικουρική και 45,72€ στο μέρισμα.

Σημείωση: Μετά τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, η επικουρική από τον Σεπτέμβριο είναι στα 194 ευρώ και το νέο μέρισμα από τον Ιούνιο στα 226 ευρώ. Στα νέα ποσά επικουρικής και μερίσματος δεν υπολογίζονται πλέον οι περικοπές του νόμου 4093/12 γιατί έχουν απορροφηθεί από τον επανυπολογισμό. Δεν ισχύει το ίδιο για την κύρια σύνταξη και όπως φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, έχει την ίδια μείωση, δηλαδή του αφαιρούνται 255 ευρώ αφού ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα παλιά ποσά!

2. Συνταξιούχος ΙΚΑ με κύρια σύνταξη 1.765€ θα έπρεπε να έχει κράτηση 153€ βάσει του αθροίσματος με την επανυπολογισμένη και μειωμένη επικουρική που παίρνει από το πρώην Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας. Ωστόσο, του χρεώνουν μεγαλύτερη κράτηση (15% αντί 10%) με βάσει το προηγούμενο άθροισμα, πριν δηλαδή μειωθεί η επικουρική του. Έτσι, έχει μείωση 230€ και όχι 153€!

Όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα, τον Σεπτέμβριο, πριν μειωθεί η επικουρική, η κράτηση του ΙΚΑ για το νόμο 4093/12 ήταν 230 ευρώ. Τον Οκτώβριο που έγινε η μείωση στην επικουρική, το ΙΚΑ υπολόγισε την κράτηση με τον σωστό τρόπο και σε ποσοστό 10% άρα η μείωση στην κύρια σύνταξη ήταν 153 ευρώ. Τον Νοέμβριο όμως, η κράτηση ανέβηκε ξανά στα 230€ αφού ο υπολογισμός έγινε με το παλιό και όχι με το νέο μικρότερο άθροισμα.

Οι συνταξιούχοι ήδη αντιδρούν και ζητούν απαντήσεις και στέλνουν επιστολές είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε στο ΙΚΑ. Για να ακυρωθούν οι μειώσεις όμως, πρέπει να επιμένουν και να απαιτήσουν επίσημη απάντηση από τα Ταμεία, εντός της προθεσμίας των 20 ημερών που ο νόμος αναφέρει ότι οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να απαντούν στους πολίτες. Η άλλη επιλογή είναι να προσφύγουν δικαστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 7723662513070833229

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item