Αποφυλακίστηκαν 2.162 κρατούμενοι

Αποφυλακίστηκαν 2.162 κρατούμενοι Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ....
μέσα σε 1,5 μήνα από την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322/2015 αποφυλακίστηκαν συνολικά 2.162 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 367 ήταν «φιλοξενούμενοι» οι οποίοι παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ημερών από την έναρξη της ισχύος του Ν. 4322/2015, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4322/2015, επιβεβαιώνουν ότι μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού».
Η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποδείχτηκε ακριβής, τόνισε ο κ. Παρασκεύοπουλος και συνέχισε: «Ο συνολικός πληθυσμός κρατουμένων της χώρας μειώθηκε την 1.6.2015, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νόμου, κατά 1.200 άτομα, φτάνοντας, για πρώτη φορά από το 2006, τους 10.300 εγκλείστους. Οι κρατούμενοι που ευεργετήθηκαν από τα συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης και απολύθηκαν ήταν περισσότεροι, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε 1.200 επειδή εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι παρέμεναν στα Αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες, μεταφέρθηκαν στα καταστήματα κράτησης, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής».
Η μεταφορά αυτή των κρατουμένων από τα Αστυνομικά Τμήματα στις φυλακές, «ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής», προσέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης,, πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 15.6.2015, με τις ευεργετικές διατάξεις του επίμαχου νόμου, συνολικά 1.795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της.
Παράλληλα, απολύθηκαν 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για επί σειρά μηνών στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, όπως και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί, ενώ με την αποσυμφόρηση αυτή, «αισθητή -αλλά ανεπαρκή, αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας- το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα».
Τέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος, τονίζει ότι «είναι χρόνος για μελέτη, δημιουργία νέων θεσμών ή, όσο η οικονομία μας το επιτρέπει, δομών και για ανασχεδιασμό δράσεων ώστε να επιδιωχθούν οι κύριοι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 8729682917539054393

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item