Κομισιόν: «Περιμένουμε μια τελική συμφωνία στις 11 Μαΐου»

Κομισιόν: «Περιμένουμε μια τελική συμφωνία στις 11 Μαΐου»Πολλά και σημαντικά τα σημεία σύγκλισης στο Brussels Group - Ανοιχτά τα εργασιακά και ...
συνταξιοδοτικά - Δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Brussels Group και σήμερα Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι διεργασίες θα διεξαχθούν και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.Σε «αγώνα δρόμου» εξελίσσονται και πάλι οι διαπραγματεύσεις καθώς «τίποτα δεν έχει τελειώσει», όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στη δήλωση του Ολλανδού Προέδρου του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ που τόνισε πως, «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτό είναι καλό αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι περιμένουμε μια τελική συμφωνία στις 11 Μαΐου. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γρήγορα γιατί υπάρχει ανάγκη. Κανείς δεν εξετάζει διαφορετικό σενάριο εκτός από αυτό της παροχής στην Ελλάδα των μέσων για ένα ανεξάρτητο οικονομικό μέλλον στην Ευρωζώνη».

Πάντως, αμφότερες οι διαπραγματευτικές πλευρές επιζητούν να κλείσουν όσα περισσότερα κεφάλαια γίνεται για να επιτευχθεί μια θετική δήλωση από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σχετικά με τη χθεσινή κοινή δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «είναι κοινός στόχος των θεσμών να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτευχθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να έρθει η ανάπτυξη».

Τέλος ερωτηθείς για το αν αναμένει μια θετική δήλωση από το Eurogroup της 11ης Μαίου, ο έλληνας εκπρόσωπος Τύπου χαρακτήρισε «ανώριμη» τη συζήτηση αυτή καθώς απομένουν μέρες διαπραγματεύσεων και ο υπεύθυνος για την απόφαση είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν σήμερα από τις Βρυξέλλες πως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025, και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ως προς τα εργασιακά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, (τα μέλη της οποίας είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη), με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλες και κατά πάσα πιθανότητα θα περατωθούν αύριο, χωρίς να αποκλείονται τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο.

Αύριο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 6466733667197881112

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item