ΓΙΑΤΙ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ;

Γιατί άνοιξε με πολλά κέρδη το Χρηματιστήριο;Στο χώρο της πολιτικής, υπάρχει ένα αξίωμα: Ο πολιτικός λέει πολλές φορές τα «κατά συνθήκην ψεύδη». Η αγορά, ποτέ!...

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Εάν η κατάληξη του χθεσινού Eurogroup ήταν αυτή που επισήμως δόθηκε στη δημοσιότητα, δηλαδή υπαναχωρήσεις της Ελλάδας στην κοινή ανακοίνωση, διαφωνία στρατηγική για το καθεστώς εντός του οποίου θα οικοδομηθούν οι νέες σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, δυσφορία των Γερμανών και της (ευρείας) συμμαχίας που κατάφεραν να συνάψουν στη χθεσινή συνεδρίαση, τότε η απλή λογική θα έλεγε ότι, ενώπιον μιας ορατής πλέον πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το ελληνικό Χρηματιστήριο -αλλά και τα διεθνή- θα καταβαραθρωνόταν. Ακόμα περισσότερο, μια κυβέρνηση που ενδιαφέρται στοιχειωδώς για τη χρηματαγορά της, για τα θεμελιώδη μεγέθη και τις χρηματιστηριακές αξίες των εταιρειών, από τη φορολογία των οποίων αναμένει τα περισσότερα δημόσια έσοδα, δεν θα επέτρεπε να λειτουργήσει σήμερα το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το ελληνικό Χρηματιστήριο όχι μόνο άνοιξε κανονικά, αλλά και ξεκίνησε τη σημερινή (Πέμπτη, 12/2/15) συνεδρίαση με κέρδη! Κι όχι οριακά, αλλά καθαρά! Λίγο πριν συμπληρώσει την πρώτη ώρα λειτουργίας του, το ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει κέρδη +3,51% και κινείται στις 821 μονάδες, ενισχυμένος κατά 28,29 μονάδες. Ο τζίρος, βέβαια, είναι χαμηλός, κι αυτό εκφράζει τη μικρή πιθανότητα στη στρατηγική των επενδυτών, η πολιτική να «δώσει μια κλωτσιά στην καρδάρα» και να την αδειάσει. Δηλαδή, μια επιφυλακτικότητα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι τις τελικές, επίσημες ανακοινώσεις, αλλά το ουσιαστικό είναι ότι η ελληνική χρηματαγορά προεξοφλεί πεντακάθαρα τη συμφωνία Ελλάδος- δανειστών, με πιο πιθανή ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα, 16/2/15 στο τακτικό Eurogroup.
Γιατί η πολιτική μπορεί -συνήθως- να ψεύδεται. Η αγορά, όμως, όχι!
 .newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 7164824906505961021

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item