Πότε ξεκινάει η νέα Βουλή και πότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πότε ξεκινάει η νέα Βουλή και πότε εκλέγεται Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΜετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης σειρά παίρνει η συγκρότηση...
του νέου σώματος της Βουλής. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, το νέο σώμα της Βουλής θα συγκροτηθεί την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου.
Την επομένη το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής και το απόγευμα  προεδρείο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει την Ζωή Κωνσταντοπούλου για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκη.
Στη συνέχεια θα κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Αμέσως μετά και την εκλογή Προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων να προχωρούν στις προτάσεις προσώπων για αντικαταστάτη του Καρόλου Παπούλια. Πατως η διαδικασια εκλογής ΠτΔ δεν μπορεί να είναι πριν από το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου.
Πηγή: Iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 2604215087321140026

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item