ΕΚΛΟΓΕΣ και ΣΤΟΙΧΗΜΑ! Τι ποντάρονται στις στοιχηματικές εταιρείες λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες;

ΕΚΛΟΓΕΣ και ΣΤΟΙΧΗΜΑ! Τι ποντάρονται στις στοιχηματικές εταιρείες λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες; Οι εταιρείες στοιχημάτων όταν προβλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν απόδοση 1,04, εκεί και τελειώνουν....
Δεν υπολογίζουν κάποιο σφάλμα.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι αν οι εταιρείες στοιχημάτων μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι ακαδημαϊκές έρευνες συνεχίζονται πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα και το μήνυμα είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να μπορούν. Για να γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί η αγορά του στοιχήματος για πολιτικά γεγονότα, ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η εταιρεία Sportingbet δίνει τις αποδόσεις για την ανάδειξη πρώτου κόμματος στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015:

  • για τη Νέα Δημοκρατία 9,5
  • για το ΣΥΡΙΖΑ 1,04
  • για το ΠΑΣΟΚ 501
Τι σημαίνουν αυτές οι αποδόσεις; Αν παίξεις στοίχημα 10 ευρώ και θεωρείς ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, και κάτι τέτοιο συμβεί στις εκλογές, τότε κερδίζεις 95 ευρώ. Αν πιστεύεις ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και παίξεις πάλι 10 ευρώ και επαληθευθεί, τότε κερδίζεις 5010 ευρώ. Δηλαδή όσο πιο μεγάλη είναι η απόδοση, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζεις. Ή με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να κερδίσεις.
Αυτό σημαίνει ότι αν γνωρίζεις τις αποδόσεις, γνωρίζεις και τις πιθανότητες. Μετατρέψαμε τις αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων σε πιθανότητες για τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Είναι ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε αυτές τις πιθανότητες. Σχετικά με το ποιο θα βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, οι εταιρείες δίνουν πιθανότητες που απεικονίζονται στον πίνακα 1:
Πίνακας 1: Πιθανότητα Πρώτου Κόμματος
40
Παρατηρούμε από τον Πίνακα 1 ότι όλες οι εταιρείες θεωρούν με όρους πιθανοτήτων ότι
71
Ο ΣΥΡΙΖΑ με πιθανότητα 91,9% θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα σύμφωνα με την εταιρεία Stoiximan, ενώ να έλθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, η εταιρεία στοιχημάτων δίνει πολύ χαμηλή πιθανότητα της τάξης του 7,9%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 1924106438741399810

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item