Τι προβλέπει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ για τις πρόωρες ΕΚΛΟΓΕΣ; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...

Τι προβλέπει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ για τις πρόωρες ΕΚΛΟΓΕΣ; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε... Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας....
απέτυχε και εντός των επόμενων ημερών προκηρύσσονται εθνικές εκλογές.

Μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και μετά τη συμπλήρωση 21 ημερών οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση.

Οι τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες κατά τις οποίες θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που θα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής, είναι είτε η 30η Δεκεμβρίου είτε η 3η Ιανουαρίου είτε η 5η Ιανουαρίου.

Οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν είτε την 25η Ιανουαρίου είτε την 1η Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί σε Σώμα, με πρώτη υποχρέωση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή Προέδρου απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ένας εκ των υποψηφίων -εφόσον υπάρχουν περισσότεροι από έναν- χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου, τότε πραγματοποιείται ο τελικός των... τελικών με υποψηφίους τους δύο επικρατέστερους της προηγούμενης ψηφοφορίας. Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σημείο πάντως αξίζει να σημειωθεί πως το Σύνταγμα δεν ορίζει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι, ωστόσο πιθανότατα τότε προκρίνεται ο μοναδικός «εκλεκτός», ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 6519964374374901360

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item