Ανυποχώρητοι οι δανειστές για αύξηση του ΦΠΑ - Θέλουν περισσότερα έσοδα για να μην ξαναζητήσουμε δανεικά - Το σενάριο για ΦΠΑ από 23% στο 23,5%

Ανυποχώρητοι οι δανειστές για αύξηση του ΦΠΑ - Θέλουν περισσότερα έσοδα για να μην ξαναζητήσουμε δανεικά - Το σενάριο για ΦΠΑ από 23% στο 23,5%Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο ...
με την τρόικα και ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από το Μαξίμου έχει τηλεφωνηθεί τουλάχιστον 10 φορές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. 

Σκοπός των τόσο συχνών επικοινωνιών είναι να διαμορφώσουν την τελική ελληνική πρόταση προς τους δανειστές και να φύγει ίσως και απόψε το απαντητικό e-mail προς την τρόικα. To επίμαχο e-mail όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται πως θα είναι έτοιμο και όλα τα επιτελεία θα εργάζονται όλη νύχτα μέχρι να ετοιμαστεί, προκειμένου να αποσταλεί στην τρόικα. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Mega υπάρχει λόγος που η τρόικα έχει προχωρήσει σε τέτοιες εξωφρενικές απαιτήσεις απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν, οι δανειστές ζητούν μέσω αυτών των μέτρων τις μεγαλύτερες δυνατόν εγγυήσεις πως το 2015 που η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Μνημονίου, δεν θα συμβεί τίποτα, που θα οδηγήσει τη χώρα ξανά στους μηχανισμούς διάσωσης από το 2016. 


Κοινώς οι δανειστές δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους Έλληνες και τα στοιχεία πως δεν θα υπάρξει για παράδειγμα δημοσιονομικό κενό και έτσι με νέα μέτρα περικοπών και φοροεισπρακτικά προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιστροφής της Ελλάδας σε νέο Μνημόνιο από το 2016.

Για αυτό το λόγο η τρόικα φαίνεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει ούτε εκατοστό από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ που ζητάει με το αιτιολογικό πως με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα εξασφαλίσει αρκετά έσοδα, κάτι που θα απομακρύνει τον κίνδυνο να ζητήσει νέα δανεικά με μία νέα δανειακή σύμβαση και άρα ένα νέο μνημόνιο.

Χαρακτηριστικό της έντασης σε όλες τις αγορές από την αναμονή αυτή είναι το γεγονός πως ο οίκος αξιολόγησης Moody's ενώ σκόπευε να βγάλει την έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία από την Παρασκευή, το καθυστερεί, προκειμένου να δει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα επιτελεία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου έτσι ώστε να καταλήξουν στην τελική ελληνική πρόταση.
Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο


Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, καθώς και την οικονομική απόδοσή τους που τώρα βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Το πρώτο προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο 6,5%, 13% και 23% από 5%, 9% και 16% που εφαρμόζεται. Από το μέτρο αυτό οι υπολογισμοί δείχνουν ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν 350 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, η πρόταση αυτή είναι υψηλού κινδύνου, αφού υπάρχει φόβος έντονης αντίδρασης (μέχρι και άρνησης ψήφου στη Βουλή έλεγαν χαρακτηριστικά) από βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται στις νησιωτικές περιφέρειες.

Το δεύτερο μέτρο το οποίο εκτιμάται θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτό είναι η γενική αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 23,5% μέτρο το οποίο θα πρόσθετε (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών) άλλα 350 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.

Το τρίτο είναι η αύξηση του συντελεστή 6,5% του ΦΠΑ ακόμα και στο 9,5% (αφορά σε φάρμακα, εφημερίδες, περιοδικά, διαμονή σε ξενοδοχεία). Το μέτρο αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να εισπράξει το Δημόσιο άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος 
newsit.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 8244942872998965558

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item