ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Τελικά ΘΑΜΜΕΝΟΣ στον ΤΑΦΟ είναι ο... (PHOTOS)

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Τελικά ΘΑΜΜΕΝΟΣ στον ΤΑΦΟ είναι ο... (PHOTOS)Ο Ηφαιστίωνας, ο Νέαρχος, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος ή…
κανένας από αυτούς; - Τι υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι για το μυστικό που κρύβεται στον τύμβο Καστά;-Τι μαρτυρούν τα νέα ευρήματα;
Με το παγκόσμιο βλέμμα να είναι στραμμένο στις ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη και με την αγωνία όσο περνούν οι μέρες στο… «κόκκινο» όλο και περισσότερα είναι τα σενάρια γύρω από το ποιος τελικά είναι θαμμένος στον τύμβο Καστά.
Η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Περιστέρη αποκάλυψε μιλώντας στο Mega πως μπορεί ο τάφος στην Αμφίπολη να φιλοξενεί μια σημαντική προσωπικότητα, πιθανότατα ένας "στρατηγός" του Μ.Αλεξάνδρου.
Όπως είπε η Κατερίνα Περιστέρη η ανασκαφική ομάδα έχει φτάσει πλέον στον τρίτο θάλαμο ο οποίος είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τους δύο πρώτους και εκεί έχει εντοπίσει ένα μικρότερο θύρωμα κάτω και αριστερά. Ακόμη δεν γνωρίζουν αν αυτό οδηγεί σε έναν τέταρτο θάλαμο. Εξέφρασε μάλιστα την δυσαρέσκειά της για τις επιθέσεις που δέχεται από συναδέλφους της αλλά υπογράμμισε ότι χαίρεται για το γεγονός ότι την στηρίζει η πλειοψηφία του απλού κόσμου των συναδέλφων της.
Παράλληλα, την πεποίθησή του ότι ο τάφος στην Αμφίπολη έχει ως ένοικο τον παιδικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θ. Μαυρογιάννης. Μιλώντας σε εκπομπή του Mega, ο κ. Μαυρογιάννης επιβεβαίωσε τη χρονολόγηση της κ.Κατερίνας Περιστέρη, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «οι Καρυάτιδες εκπέμπουν ένα πολιτικό μήνυμα και παραπέμπουν στο αθηναϊκό πολίτευμα, καθώς ο Ηφαιστίων ήταν Αθηναίος»
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης εκτιμά πως στον τύμβο αυτό, τον μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, ενδεχομένως υπάρχει και άλλος μεγαλύτερος τάφος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος εμμένει στη θέση πως στον τάφο κρύβεται ο Νέαρχος.
Ωστόσο, το μυστικό παραμένει ακόμα καλά θαμμένο στην Αμφίπολη…
Τι μαρτυρούν τα νέα ευρήματα
Ακόμα δύο τμήματα της δίφυλλης μαρμάρινης πόρτας που υπήρχε στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ο οποίος οδηγεί στον τρίτο θάλαμο, βρέθηκαν εντός του ταφικού μνημείου.
Μετά από τα νέα ευρήματα απομένει να βρεθούν άλλα δύο για να σχηματιστεί το αριστερό φύλλο της θύρας.
Τα δύο νέα τμήματα βρέθηκαν στο χώμα μπροστά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Η δίφυλλη πόρτα πάχους 14 εκατοστών είναι διακοσμημένη με στοιχεία που μιμούνται κεφαλές καρφιών (εφηλίδες) και φέρει και μεντεσέ (στροφέα). Συνολικά έχουν βρεθεί 5 τμήματα του αριστερού φύλλου της θύρας.
Περιηγηθείτε τον ταφικό μνημείο μέσω της τρισδιάστατης αναπαράστασης
Για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψη του Τύμβου της Αμφίπολης, παρουσιάζεται σε ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο η αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου.
Μέσω εφαρμογής 3D, δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να «πλοηγηθεί» εικονικά στο εσωτερικό του χώρου, να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες των Σφιγγών και των Καρυάτιδων και να κατανοήσει το μέγεθός του τύμβου χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες της μεγέθυνσης, της σμίκρυνσης και της περιστροφής.
Το υπάρχον μοντέλο που υλοποιήθηκε από το greektoys.org απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο στην παρούσα φάση της ανασκαφής,
newsbomb.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 2001789320695810805

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item