Αμφίπολη: Υπάρχει και γυναικεία μορφή στο ψηφιδωτό του τάφου! Όλα τα σενάρια για το ποιός είναι θαμμένος στον τύμβο Καστά

Αμφίπολη: Υπάρχει και γυναικεία μορφή στο ψηφιδωτό του τάφου! Όλα τα σενάρια για το ποιός είναι θαμμένος στον τύμβο Καστά Το μυστικό του τάφου παραμένει καλά κρυμμένο, ωστόσο, κομματι κομμάτι αποκαλύπτεται το μεγαλείο εκείνων που τον έφτιαξαν και οδηγούμαστε στην λύση του μυστηρίου.


Το μωσαϊκό που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και εντυπωσίασε την Ελλάδα και τον κόσμο κρύβει ένα μυστικό.

Όπως είπε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος όσον αφορά το ψηφιδωτό, η μορφή που δεν φαίνεται πιθανότατα είναι η Περσεφόνη την οποία οδηγεί ο Πλούτωνας στον Κάτω Κόσμο, ενώ αν είναι άλλη μορφή, ανδρική, τότε μπορεί να είναι και ο νεκρός.


Επίσης, όπως είπε ο καθηγητής, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ένοικος του τάφου να είναι άνδρας, αφού αυτό το μαρτυρά και ο Λέων της Αμφίπολης που ήταν σύμβολο ανδρείας.

Εκτός όμως από τον καθηγητή Τιβέριο, το Discovery επικαλείται την αρχαιολόγο Ντόροθι Κινγκ, η οποία έγραψε στο ιστολόγιό της ότι «Η φιγούρα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και είναι εμφανές από τα διακριτικά του, μία τυπική εικονογράφηση, συνήθης στους μακεδονικούς τάφους».

«Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα που οδηγεί ο Ερμής; Η απεικόνιση αυτή μου δείχνει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β'», λέει η Κινγκ, καθώς ο γενειοφόρος με το δάφνινο στεφάνι φαίνεται σε στάση προφίλ, με τη δεξιά πλευρά του προσώπου του να είναι κρυμμένη.


«Ο Φίλιππος έχασε το δεξί του μάτι, αλλά είχε κερδίσει επίσης δάφνινο στεφάνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιθανώς είναι ο Φίλιππος Β' και τα άλογά του», είπε και αυτό ενισχύει την άποψη ότι αυτός είναι ένας τάφος ή ένα ιερό που δοξάζει τον Αλέξανδρο. «Ο Φίλιππος Β' πέθανε και έτσι ο Αλέξανδρος έγινε ο Μέγας», τονίζει η Κινγκ.

Ο άνδρας οδηγεί άρμα, δεν φέρει όμως όπλα, είναι στεφανωμένος, είναι δηλαδή νικητής...
Είναι λοιπόν ένας άνδρας που θα μπορούσε εκείνη την εποχή να συντηρήσει άρμα, εύπορος ή βασιλιάς, ίσως και επιφανής στρατιωτικός, ίσως πάλι νικητής των Ολυμπιακών αγώνων... Τα στοιχεία ταιριάζουν σε κάποια πρόσωπα της Μακεδονίας εκείνης της περιόδου... ωστόσο όλες οι θεωρίες μπορεί και να διαψευστούν.Η είδηση της ανακάλυψης του σπουδαίου ψηφιδωτού κάνει από χθες το γύρο του κόσμου. Όλα τα ξένα ΜΜΕ θεωρούν ότι πρόκειται για σπουδαία ευρήματα, ενώ οι περισσότεροι πλεον αναρωτιούνται αν είναι κοινός θνητός ή Βασιλιάς μέσα στον τάφο. Πάντως η είδηση φιγουράρει στην πρώτη σελίδα ξένων ΜΜΕ με παγκόσμιο κύρος, όπως το Discovery, το BBC, τον Guardian κ.α.


 newsit.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 5656102096895382894

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item