«Ναι» στην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας


Να σταλεί αίτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού ώστε να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του προέδρου Σάββα Αναστασιάδη, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) η οποία, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Γιάννης Κορίνθιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, θεωρεί ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του ελληνισμού και ότι χρέος των Ελλήνων και των φιλελλήνων είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική παιδεία και τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν και οι δύο αρμόδιοι υφυπουργοί, Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος και Παιδείας, Γιώργος Σπήλιος, συγχαίροντας την ΟΕΚΑΙ.
«Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας θα συμβάλει ιδιαίτερα στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού» είπε ο κ. Σπήλιος, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω σύνδεσης και μεγαλύτερου συντονισμού στον τομέα της ελληνικής παιδείας ανά τον κόσμο και μέσα από την επικαιροποίηση των στοιχείων.
«Πιστεύω ότι η ελληνική γλώσσα έχει μεγάλη δύναμη σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τα ελληνικά που διδάσκονται σε όλο τον κόσμο είναι και ένα εργαλείο διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού».
Παράλληλα, ο κ. Γεροντόπουλος, με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Επιτροπής, κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να συναντηθούν μαζί του ώστε το συντομότερο, να οριστικοποιηθούν οι θέσεις όλων για το νομοσχέδιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο ζήτημα. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως τη σημασία της ευρείας αποδοχής του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να το περάσουμε από την UNESCO» τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα Παπαχριστοπούλου, εξηγώντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την καθιέρωσή της Ημέρας ως Παγκόσμιας, έως την προσεχή άνοιξη που θα είναι το επόμενο συμβούλιο των Εθνικών Επιτροπών της UNESCO. Η ίδια εξέφρασε και τις ενστάσεις της ως προς την αρχική ημερομηνία που είχε προταθεί από την ΟΕΚΑΙ, τη 10η Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία θα επισκίαζε έναν δεύτερο εορτασμό.
Σε αναζήτηση άλλης ημερομηνίας από τους βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, προτάθηκαν δύο άλλες ημερομηνίες, η 24η και η 18η Οκτωβρίου, σημαντικές για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, κατά τις οποίες ανακοινώθηκαν τα βραβεία Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, αντίστοιχα. Παράλληλα, για την ενίσχυση της προσπάθειας για την παγκόσμια καθιέρωση προτάθηκε να τεθεί αυτή υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 6885278715720377429

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item