Η Μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη στυτική λειτουργία


Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία έναρξης και διατήρησης της στύσης του πέους, επαρκής για διείσδυση και ικανής για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής. Είναι μια κατάσταση που προσβάλλει άντρες όλων των ηλικιών. Το πρόβλημα γίνεται συχνότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες και από μια πρόσφατη μελέτη στην Ευρώπη, περίπου 25% από τους άντρες ηλικίας 50-55 ετών και 60% των ανδρών 70-77 ετών παρουσιάζουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας. Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια σημαντική αιτία της μειωμένης ποιότητας ζωής στους άνδρες.  Υπάρχουν ισχυρές επιδημιολογικές μελέτες και ενδείξεις ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της στυτικής δυσλειτουργίας με την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου όπως είναι η στεφανιαία καρδιακή νόσος, η αύξηση του σωματικού βάρους, ηυπέρταση και δυσλιπιδαιμία. Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερο από 30 εκατομμύρια άνδρες στις ΗΠΑ και περίπου 100 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο έχουν κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία.

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Η αιτιολογία του συνδρόμου αυτού είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αλλά προφανώς αντιπροσωπεύει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, μεταβολικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης το μεταβολικο συνδομο συσχετιζετε με μια προφλεγμονώδη και προθρομβωτική κατάσταση, δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και εκδήλωση κακοηθειών (π.χ. ο καρκίνος του ενδομητρίου και του μαστού) σε μετεμμηνοαπαυσιακές γυναίκες.

Η μεσογειακού τύπου διατροφή η οποία είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, μπορεί να είναιαποτελεσματική στη μείωση τόσο του επιπολασμού του μεταβολικού συνδρόμου όσο και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, μελέτησαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στη στυτική δυσλειτουργία σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 65 άνδρες με διαγνωσμένο μεταβολικό σύνδρομο και στυτική δυσλειτουργία. Τους χώρισαν σε δυο ομάδες, από τις οποίες, στην μια ομάδα 35 ανδρών ανατέθηκε να εφαρμόσουν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής και στην άλλη ομάδα 30 ανδρών ανατέθηκε να εφαρμόσουν μια άλλου τύπου ελεγχόμενη διατροφή. Μετά από δυο χρόνια τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά! Η ομάδα που εφάρμοσε τη μεσογειακού τύπου διατροφή είχε μεγάλη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας και τωναγγειακών λειτουργιών (σημαντική μείωση της γλυκόζης, της ινσουλίνης, της LDL-χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και μια σημαντική αύξηση της HDL-χοληστερόλης ) ενώ η άλλη ομάδα που εφάρμοσε την ελεγχόμενη διατροφή δεν είχε καμία μεταβολή. Να επισημάνουμε ότι στην ομάδα με την ελεγχόμενη διατροφή δόθηκαν γενικές οδηγίες και συστάσεις σχετικά με τις υγιεινές επιλογές τροφίμων που πρέπει να  κάνουν, αλλά όχι κάποιο εξατομικευμένο διαιτολόγιο.
Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουμε ότι μια μεσογειακού τύπου διατροφή, μπορεί πράγματι να είναι αποτελεσματική ενάντια στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και να υιοθετηθούν διατροφικές συνήθειες παρόμοιες με τη μεσογειακή διατροφή για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με άσκηση και με μέτρια απώλεια βάρους.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 4269189308911585199

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item