10 φράσεις που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας κάθε μέρα

Αυτές είναι οι φράσεις που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας κάθε μέρα, σύμφωνα με το mother.gr, έτσι ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να νιώθουν όμορφα...


1. «Σ” αγαπώ»

Όλοι μας έχουμε ανάγκη από αγάπη και θέλουμε να το ακούμε. Ειδικά τα παιδιά! Αν λέτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε, θα του δώσετε δύναμη, ενώ θα πλημμυρίσετε και την καρδιά του με πολύ όμορφα και θετικά συναισθήματα.

2. «Σε ευχαριστώ»

Μπορεί να μοιάζει αυτονόητο, αλλά δεν το λέμε και πολύ συχνά στα παιδιά μας για να τα ευχαριστήσουμε για την προπάθεια που κάνουν για να μας βοηθήσουν. Πείτε τους ευχαριστώ που τακτοποίησαν το δωμάτιό τους, που σας βοήθησαν να στρώσετε το τραπέζι ή το κρεβάτι. Με τον τρόπο αυτό θα καλλιεργήσετε ένα κλίμα συνεργασίας μεσα στο σπίτι σας.

3. «Παρακαλώ»

Μια μαγική λέξη, που δηλώνει ευγένεια και που λειτουργεί πάντα θετικά με όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον με το παιδί σας. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε εσείς αυτή τη λέξη, τόσο περισσότερο θα τη χρησιμοποιεί και το παιδί σας. Μπορείτε να λέτε για παράδειγμα: «μπορείς σε παρακαλώ να κάνεις λίγη ησυχία γιατί κοιμάται το αδερφάκι σου?»

4. «Μπράβο!»

To να επιβραβεύετε λεκτικά το παιδί σας κάθε φορά που κάνει κάτι καλό, είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του. Με τον τρόπο αυτό του δίνετε δύναμη να συνεχίσει και να προσπαθησει ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει ωστόσο να είστε σαφείς με την επιβράβευση και να το λέτε όταν πραγματικά το αισθανόμαστε.

5. «Μπορείς να το κάνεις»

Πολύ σημαντική έκφραση που δίνει στο παιδί ώθηση και το ενθαρρύνει να κάνει το πρώτο βήμα και να τολμήσει. Δοκιμάστε το να το πείτε είτε όταν είστε στην παιδική χαρά και προσπαθεί να σκαρφαλώσει κάπου ψηλά, αλλά διστάζει και φοβάται, είτε σε κάτι πιο σημαντικό όταν μεγαλώνει. Συν τοις άλλοις, του δείχνετε ότι το στηρίζετε, ότι είστε η μεγαλύτερη φαν του και ότι θα είστε πάντα δίπλα του.

6. «Να σε κάνω μια αγκαλιά;»

Με την αγκαλιά δείχνουμε με τον πιο γλυκό και άμεσο τρόπο ότι αγαπάμε το παιδί, ότι το στηρίζουμε και το νοιαζόμαστε. Κάποια παιδιά ωστόσο δεν είναι και πολύ της αγκαλιάς, ενώ προτιμούν απλώς ένα φιλί στο μάγουλο ή μια αγκαλιά express, χωρίς διάρκεια.

7. »Ήρθε η ώρα..»

…για ύπνο, για φαγητό, για παιχνίδι, για διάβασμα, για ξεκούραση. Τα παιδιά αισθάνονται πολύ πιο ασφαλή και σίγουρα όταν υπάχει ένα πρόγραμμα, ειδικά όταν είναι πιο μικρά.

8. «Μίλησέ μου γι’ αυτό»

Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλήσει για όλα όσα τον απασχολούν και για όλα όσα νιώθει. Με τον τρόπο αυτό κάνετε το παιδί να σας εμπιστευθεί, να νιώσει άνετα μαζί σας και να σας μιλήσει.

9. «Μπορώ να σε βοηθήσω;»

Δείξτε προθυμία να βοηθήσετε, αλλά όχι να κάνετε τη δουλειά ή τις εργασίες αντί για εκείνο. Προσφέροντας τη βοήθειά σας, υποστηρίζετε το παιδί, ενώ ταυτόχρονα του μαθαίνετε να είναι γενναιόδωρος με τους άλλους.

10. «Πάμε τώρα όλοι μαζί…»

…να τακτοποιήσουμε το δωμάτιο, να φυτέψουμε λουλούδια, να καθαρίσουμε τον κήπο κτλ. Ετσι το παιδί μαθαίνει την έννοια της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Επιπλέον, οι οικογενειακές δραστηριότητες δημιουργούν πολύ όμορφες αναμνήσεις και εικόνες.
govastileto.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 7557297088418962211

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item