Καυγάδες – εμπόδιο ή πρόκληση?από τη Γκιουρτζή Σ. Νικολίνα Τι είναι ο καβγάς? Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί και ποιοι παράγοντες τον πυροδοτούν?

Ο καβγάς θα μπορούσε να οριστεί ως μια δυσάρεστη συναισθηματική αντίδραση, προερχόμενη από δυο τουλάχιστον άτομα. Μια έντονη ψυχολογική κατάσταση, όπως αυτή του καβγά, περιλαμβάνει συναισθήματα, κυρίως θυμού, αγανάκτησης, απογοήτευσης, φόβου, ανασφάλειας, υπερβολής  και άλλων πολλών και ίσως αμέτρητων συναισθημάτων.

Το κυριότερο που θα πρέπει να αναγνωριστεί σε έναν καβγά, είναι το γεγονός ότι υπαίτιοι του είναι όλα τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτόν και ποτέ μόνο ο ένας, καθώς ένας τέτοιος ισχυρισμός προέρχεται από άτομα με ισχυρό εγωισμό και κατά συνέπεια πολλές φοβίες και υποσυνείδητη ανασφάλεια. . . . .

Την ώρα που πραγματοποιείται μια τέτοια δυσμενής κατάσταση, τα μέλη που λαμβάνουν μέρος στον καβγά αισθάνονται έντονα την επιθυμία ΄΄να ξεσπάσουν΄΄, χωρίς να σκέφτονται, καμιά φορά, ότι μπορεί να πληγώσουν τα συναισθήματα των γύρων τους. Το ξέσπασμα ποικίλλει σε κάθε άνθρωπο, αφού κάποιος μπορεί να ξεσπάσει σε κλάματα ενώ κάποιος άλλος να ξεσπάσει με φωνές και υβριστικό λόγο. Η απόρροια κάθε τέτοιου ξεσπάσματος έχει λυτρωτικό αποτέλεσμα και βοηθά το άτομο να διώξει από μέσα του την κακή ενέργεια, που τον καταλάβει, αλλά και να φέρει συνειδητά ή και ασυνείδητα στην επιφάνεια τους λόγους για τους οποίους συμμετέχει ενεργά στον καβγά. Πολλές φορές δεν είναι μόνο ο λυτρωτικός του χαρακτήρας, που κάνει τον καβγά επιθυμητό, αλλά και η προβολή δύναμης και ισχύς απέναντι σε κάποιον, που ίσως να θεωρούμε ανώτερό μας ή αντίθετο ιδεολογικά με τις δικές μας αντιλήψεις. Σε μια βαθύτερη εξήγηση της ανάγκης μας για καβγά, έγκειται και η βίαιη και επιθετική συμπεριφορά που μπορεί κάποιος να έχει, όταν μάλιστα προσπαθεί να χειροδικήσει ή να προβεί σε άλλες παραπλήσιες πράξεις. Μια ακόμη ανάγκη που εκπληρώνουν πολλοί άνθρωποι μέσω του καβγά, όπως προαναφέρθηκε, είναι η έμμεση εκδήλωση της αιτίας του καβγά, στην οποία και θα πρέπει να δίνουμε προσοχή, ώστε να την κατανοήσουμε, να την αποδεχτούμε και να βρούμε λύσεις με τον συνομιλητή μας, προκειμένου να αποφευχθεί μια δεύτερη λογομαχία με κοινή ρίζα προβλημάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ θα πρέπει να δείξουμε σε ορισμένα σημεία κατά τον καβγά, όπως το να μη σταματήσουμε να σεβόμαστε τον απέναντί μας. Η παραμονή στα όρια είναι αυτή που καθιστά έναν καβγά υγιή και όχι προσβλητικό. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τέτοιες αντιδράσεις, που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ψυχραιμίας, είναι παροδικές και ενώ η ένταση ξεθυμαίνει, τα ΛΟΓΙΑ παραμένουν και έπειτα του καβγά. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εκφράζει και να έχει μια δική του, μοναδική γνώμη, γι’ αυτό και είναι απόλυτα φυσιολογικό να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους γύρω του για πολλά ζητήματα.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν καβγά ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, λόγω διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας, προσωπικότητας, κοινωνικής θέσης, ανεκτικότητας στους καβγάδες, αντίληψης κλπ. Καθένας από μας ενοχλείται από διαφορετικές καταστάσεις, παρατηρώντας πάντοτε το ευρύτερο πλαίσιο, στο οποίο ανήκει αυτή η δυσάρεστη προς εμάς κατάσταση. Τα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά θα μπορούσαν τη μια μέρα να είναι ευνοϊκά και καλοδεχούμενα ενώ την επόμενη αποκρουστικά. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ λοιπόν είναι να εξετάζουμε πάντα με λογική το πλαίσιο μιας κατάστασης, παρεμβαίνοντας κατάλληλα και αποφεύγοντας έναν πιθανό καβγά.

Συμπερασματικά, ένας καβγάς θα μπορούσε να αποτελέσει, παράλληλα και εμπόδιο αλλά και πρόκληση στη ζωή μας. Ως εμπόδιο γιατί μας καθιστά ανίκανους να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία κάποιες δύσκολες καταστάσεις και εκτός αυτού να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πιο εποικοδομητικά, ΑΛΛΑ αποτελεί και πρόκληση, και κατά τη γνώμη μου, από τις πιο απαιτητικές, διότι μέσω αυτού μπορούμε να ελέγξουμε τις άμυνες μας, τις αντοχές μας και να εκπλαγούμε καμιά φορά με τον ίδιο μας τον εαυτό, με δικές μας αντιδράσεις.
Ένας καβγάς, καλώς ή κακώς, ξετυλίγει μια κρυμμένη αλήθεια της ασυνείδητης προσωπικότητάς μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Psychothemata 5797201905500685429

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item