Έκτος ορίων η κατάσταση με τους ναρκομανείς στο ΑΠΘ


Την άμεση πρόσκληση της Αστυνομίας στους χώρους του ιδρύματος εάν γίνονται παράνομες πράξεις προτείνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος. Αυτήν την απάντηση έδωσε ο ίδιος σε πανεπιστημιακό του ΑΠΘ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τρεις κλοπές μέσα επτά ημέρες σε κτίρια του ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα από τα περιστατικά που καταγράφονται στον καθημερινό διαδικτυακό, εσωτερικό διάλογο μεταξύ πανεπιστημιακών του ΑΠΘ. Η εικόνα, όπως προκύπτει από τις περιγραφές των πανεπιστημιακών, είναι ζοφερή: χρήστες και έμποροι ναρκωτικών έχουν στέκια μέσα στο campus του ΑΠΘ, τσαντάκηδες επιτίθενται σε καθηγητές και φοιτητές, κλέφτες σπάνε πόρτες με αλυσοπρίονα και κλέβουν μηχανολογικό εξοπλισμό. Χθες, λόγω Τσικνοπέμπτης, σχολές του ΑΠΘ έκλεισαν νωρίτερα προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο κάποιοι να καταλάβουν χώρους κτιρίων για να κάνουν πάρτι. Ιδού, λοιπόν, ορισμένα στιγμιότυπα:

«Την περασμένη εβδομάδα μπήκαν κλέφτες πέντε φορές στο Τμήμα μου. Ο συναγερμός χτύπησε και οι φύλακες μας είπαν "και τι θέλετε να κάνουμε, εμείς θα τους πιάσουμε; Ούτως ή άλλως δεν έχουμε πρόσβαση στα κτίρια"» είπε καθηγητής στον κ. Μυλόπουλο, ο οποίος του απάντησε-συνέστησε: «Αμεση ενημέρωση και καταγγελία στην Αστυνομία του συμβάντος από τον υπεύθυνο του χώρου. Δεν έχουμε άλλον τρόπο. Ο,τι συμβαίνει και ισχύει για όλη την πόλη, συμβαίνει και ισχύει και για το ΑΠΘ. Με τη διαφορά ότι αν συμβεί στο σπίτι μας κινητοποιούμαστε αμέσως και καλούμε Αστυνομία, ενώ αν συμβεί στο γραφείο μας, βγαίνουμε στον Διάλογο και κατηγορούμε τον... πρύτανη ότι δεν πήρε μέτρα!».

Την ίδια στιγμή, μείζον είναι το πρόβλημα των χρηστών και διακινητών ναρκωτικών εντός του campus. «Διέσχισα την "Οδό των στεναγμών", τον πεζόδρομο δηλαδή από το ΑΧΕΠΑ έως την Κεντρική Βιβλιοθήκη, όπου συχνάζει μια μερίδα χρηστών και εμπόρων ναρκωτικών. Καθ' οδόν συνάντησα συνάδελφο από το Τμήμα Γαλλικής, που μου περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη Νέα Πτέρυγα της Φιλοσοφικής, καθώς βρίσκονται στον έτερο πόλο της διακίνησης ναρκωτικών, στην πλατεία του Χημείου. Το συμπέρασμα είναι ότι η ανασφάλεια στο πανεπιστήμιο έχει υπερβεί τα όρια κινδύνου και η πανεπιστημιακή κοινότητα περιορίζεται να προσαρμόζει τη λειτουργία και τις ανάγκες της στο καταθλιπτικό πλαίσιο που επιβάλλει η ανομία. Νομίζω ότι πρέπει να παρέμβουμε άμεσα, αν μη τι άλλο για να καταπολεμούμε το μιθριδατισμό» λέει καθηγητής.

Διακοπή συνεδριάσεων

Η ανοχή των καθηγητών έχει εξαντληθεί και ως προς τη στάση μερίδας φοιτητών, που διακόπτουν συνεδριάσεις οργάνων για να επιβάλουν τις θέσεις τους. Τελευταίο περιστατικό, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την περασμένη Τρίτη από ομάδα 30 φοιτητών που αντιδρούν στην κατάρτιση Οργανισμού. Καθηγητής περιγράφει: «Κάποιοι φοιτητές άρχισαν φωνάζοντας να σούρνουν τα μύρια όσα σε όλους εκεί μέσα. Στο φινάλε ακούσαμε και ότι θέλουμε να τους ρίξουμε στην ανεργία! Ψιλονευρίασα, φώναξα "είσαι τρελός;". Φεύγοντας μίλησα μαζί τους. Οταν είναι όχλος, είναι ένα απωθητικό φασιστικό μόρφωμα. Ενας-ένας είναι μια χαρά παιδιά. Αγενείς βέβαια, αλλά όχι εκείνο το αίσχος του όχλου. Μπορεί να έχουν κολλήματα, αλλά δεν θα αμφισβητούσα τις καλές τους προθέσεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν γίνεται το πανεπιστήμιο να άγεται και να φέρεται από τις εμμονές που τους χαρακτηρίζουν όταν λειτουργούν ως όχλος. Τους είπα ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη φοιτητική ιδιότητα (σημ: ο ίδιος προτείνει τη διαγραφή φοιτητών). Αυτές οι φασιστικές συμπεριφορές είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα. Για να τελειώνει αυτό το αίσχος θα πρέπει όλοι να λάβουμε αμετακίνητη θέση. Οτι δεν το ανεχόμαστε. Και ότι οι συμπεριφορές αυτές θα έχουν πλέον συνέπειες».

Αποστολος Λακασας, Καθημερινη
Δημοσιεύτηκε στα FoititikaNea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HOT 5021975712136298728

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

DUST AND CREAM

DUST AND CREAM

H ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

item